COMPROMÍS PRESENTA AL PLE LA SEGUENT MOCIÓ PER DECLARAR L’ESTAT D’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA COMPROMÍS PRESENTA AL PLE LA SEGUENT MOCIÓ PER DECLARAR L’ESTAT D’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

COMPROMÍS PRESENTA AL PLE LA SEGUENT MOCIÓ PER DECLARAR L’ESTAT D’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Viernes 13 de Septiembre del 2019
Versión en PDF


Els recents informes sobre l'estat de la biodiversitat de l'Institut Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES) i sobre el calfament global d’1,5ºC del Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), alerten del rumb que porta al deteriorament d'un gran nombre d'ecosistemes, tant terrestres com marins, així com a l'extinció d'un milió d'espècies que es troben greument amenaçades per l'activitat humana. A més a més, estem prop d'un punt de no retorn davant del canvi climàtic.

 

La crisi climàtica és conseqüència d'un model de producció i consum que ha demostrat ser inapropiat per a satisfer les necessitats de moltes persones, posa en risc la nostra supervivència i impacta de manera injusta especialment en les poblacions més pobres i vulnerables del món. No respondre amb suficient rapidesa i contundència a l'emergència ecològica suposaria la mort de milions de persones, a més de l'extinció irreemplaçable d'espècies imprescindibles per a la vida en la Terra, donades les complexes interrelacions ecosistèmiques. Les dades assenyalen com la regió mediterrània és de les més vulnerables al canvi climàtic, de manera que no limitar la temperatura global en 1,5ºC serà una factura massa cara per a les generacions presents i futures. La responsabilitat de les institucions europees i el Govern espanyol, així com els governs de les distintes comunitats autònomes i ajuntaments coordinats amb tots els grups polítics, és estar a l'alçada de les necessitats que exigix el moment.

 

Impulsat per centenars d’associacions ambientals d’arreu del món com “Fridays for future”, el proper 27 de setembre s’ha convocat arreu del món una vaga pel clima on s’exigix que es declare de manera immediata l'emergència climàtica i es prenguen les mesures concretes necessàries per a reduir ràpidament a zero les emissions de gasos d'efecte hivernacle, en línia amb allò que s'ha establit per la ciència i amb criteris de justícia climàtica. Evitar que la temperatura global augmente per damunt d’1,5ºC ha de ser una prioritat de la humanitat. És necessari reduir amb caràcter urgent les emissions de CO2, reajustant l'empremta ecològica a la biocapacitat del planeta.

 

 

ACORDS

 

 

  • Declarar l’estat d’emergència climàtica al Campello, prenent les mesures concretes necessàries per a detindre les accions humanes que provoquen el canvi climàtic.

 

  • Realitzar un acte institucional per part de l’ajuntament on es parle sobre la importància d’actuar de manera immediata.

 

  • Traslladar la present moció als centres educatius de la nostra localitat, convidant els centres que dediquen activitats a reflexionar sobre la situació d’emergència climàtica que estem vivint.

 

  • Establir els compromisos polítics, normatives i recursos necessaris per a garantir les reduccions de gasos d’efecte hivernacle per arribar al balanç zero abans de 2035, així com detindre la pèrdua de la biodiversitat i restaurar els ecosistemes com única resposta possible per a evitar el col·lapse de tots els sistemes naturals, inclós l’humà.

 

  • Abandonar els combustibles fòssils, apostant per una energia 100% renovable de manera urgent i prioritària. Per açò, l’Ajuntament del Campello ha d’analitzar com assolir este objectiu i proposar plans d’actuació necessaris, com arribar al ple autoconsum elèctric amb energies renovables i una mobilitat sostenible, crear espais peatonals, fomentar l’ús de la bicicleta, promoure l’augment de l’eficiència energètica, crear espais educatius i de formació per a la població sobre la emergència climàtica, assolir una política de residus zero...

 

  • Impulsar l’economia local i de proximitat, afavorint el suministre agroecològic de productes de proximitat als establiments de restauració del Campello i estenent-lo a la resta de la població.

 

  • Iniciar la necessària adaptació del Campello a la crisi climàtica, amb les conseqüències de l’increment de la temperatura global, les onades de calor, les precipitacions irregulars o l’augment del nivell de la mar.